EPO2 is ontstaan als een manier om expertise te delen. Dit vanuit het idee dat we allemaal bijdragen aan eenzelfde doel, de kwaliteit van leven garanderen van onze doelgroep. We geloven ook in de slogan: ‘Kennis is als geld: om waardevol te zijn, moet het circuleren, en door het circuleren kan het toenemen in hoeveelheid en in waarde’.

Hier vind je allerhande informatie, resultaten van onderzoeken, methodieken, tools, ... die je vrij kan inkijken en downloaden. We hebben echter ook respect voor de auteur en vertrouwen er op dat je deze ook steeds zal vermelden bij gebruik van het materiaal. Heb je zelf iets wat je wil delen, dan kan je dit steeds mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


HERO

Erasmus+ onderzoeksproject

Samen met Pegode nam EPO2 de voorbije 3 jaar deel aan een internationaal Erasmus+ onderzoeksproject, genaamd HERO: Housing – an educational European ROad towards civil rights.

 

Het HERO-project ging aan de slag rond huisvesting voor mensen met een psychische kwetsbaarheid, maar is grotendeels ook van toepassing voor mensen met een beperking.

Er werd nagegaan wat belangrijk is en waarmee je rekening moet houden wanneer je start met een nieuw huisvestingsproject en hoe een breder netwerk van mensen hiervan op de hoogte kan zijn en betrokken kan worden.

 

Dit alles werd neergeschreven in een handboek en curriculum en kan je terugvinden via volgende links:

-        Handboek: http://www.housing-project.eu/download/HERO-eBook-DE.pdf

-        Curriculum: http://www.housing-project.eu/download/curriculum-DE.pdf

 Instrumenten Steunpunt Woon

Steunpunt Woon
heeft met subsidies van de Provincie Oost-Vlaanderen een instrument ontworpen, waarbij het opstarten van wooninitiatieven voor personen met een beperking, aan de hand van een juridisch en financieel stappenplan, vorm kan krijgen.

Het instrument bestaat uit word- en excel-documenten die stap voor stap helpen in volgende situaties:  een persoon met een beperking blijft thuis wonen, alleen wonen en huren, alleen wonen en kopen, huren samen met anderen, kopen samen met anderen. Voor elke optie is  een worddocument, een voorbeeld excel-werkblad en een blanco excel-werkblad voorzien. De documenten worden gratis ter beschikking gesteld. Met dank aan Jan Sprimont en Bart Van Moerkerke.Ik blijf thuis wonen (stappenplan): Link
Ik blijf thuis wonen (blanco-sjabloon): Link
Ik blijf thuis wonen (voorbeeld): Link

Ik ga alleen wonen en huur (stappenplan): Link
Ik ga alleen wonen en huur (blanco-sjabloon): Link
Ik ga alleen wonen en huur (voorbeeld): Link

Ik ga alleen wonen en koop (stappenplan): Link
Ik ga alleen wonen en koop (blanco-sjabloon): Link
Ik ga alleen wonen en koop (voorbeeld): Link

Ik huur samen met anderen (stappenplan): Link
Ik huur samen met anderen (blanco-sjabloon): Link
Ik huur samen met anderen (voorbeeld): Link

Ik koop samen met anderen (stappenplan): Link
Ik koop samen met anderen (blanco-sjabloon): Link
Ik koop samen met anderen (voorbeeld): LinkMedewerker uitdagen op talenten in een actieve arbeidsorganisatie

Binnen een ESF project heeft EPO2 samen met Arteveldehogeschool op de werkvloer van Groep Ubuntu onderzocht hoe we talenten van medewerkers kunnen aan boren binnen teams en komen tot een zinvolle en uitdagende taakverdeling. De principes van de ‘activerende arbeidsorganisatie’ bieden hierbij het kader. De resultaten van het project zijn uitgegeven in een praktijkboek.Klik hier om dit praktijkboek te downloaden.Competentieprofiel van een begeleider anno 2020


In het kader van het project Netwerk 2020 hebben we in het lerend netwerk ‘Met betrokken medewerkers’ onder begeleiding en verwerking van EPO2 een poging ondernomen om de resultaatsgebieden en competenties vast te leggen van een begeleider van personen met een beperking in het perspectief 2020.Klik hier om het competentieprofiel te downloaden.

logoepo2.jpg