BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN BEPERKING & PSYCHISCHE PROBLEMEN
DONDERDAG 16 NOVEMBER 2017

Leerdoel
Verandering in de zorg, een sterkte met valkuilen! Bepaalde doelgroepen vallen tussen de mazen van het net, waaronder mensen met een beperking en een psychische problematiek (dubbel diagnose). De psychiatrie geeft aan dat er geen therapeutische mogelijkheden zijn omwille van de beperking. Het VAPH geeft aan dat er geen extra middelen zijn omwille van de psychische problematiek. Als begeleider in een VAPH voorziening willen we desondanks de beste ondersteuning bieden aan onze cliënt, maar missen voor deze groep de nodige handvaten. Hoe brengen we hen ziekte inzicht bij, hoe leren we hen aangeven hoe ze zich voelen, hoe vertalen wij de gesprekken van de psychiater, welke partners zoeken wij ter ondersteuning, welke stappen zetten wij indien er een opname dreigt aan te komen,…? Maar de belangrijkste stap is: hoe kunnen wij mensen met een beperking en psychische problemen begrijpen en hoe leren we hen op de juiste manier inschatten en ondersteunen.

Doelgroep
Medewerkers uit de VAPH sector die effectief in de begeleiding staan. Er wordt praktijk gericht gewerkt vanuit eigen concrete voorbeelden.

Inhoud
Tijdens deze vorming zien we aan de hand van eigen casussen en methodieken hoe we kunnen omgaan met mensen met een dubbel diagnose. Er wordt kort stilgestaan bij de vertaling van de ziektebeelden naar onze cliënten en er is aandacht voor de emoties die dit teweeg brengt, zowel bij de cliënt als bij het netwerk. We krijgen een extra taal zonder te vervallen in therapie om met deze cliënten te kunnen omgaan. Hierbij hebben we zeer veel oog voor het contextueel denken en hertstelgerichte methodieken. Doorheen de vorming worden deelnemers ondergedompeld in een zeer praktisch bad, vol tools, die zonder veel extra werk onmiddellijk kunnen toegepast worden op de werkvloer. We werken met eigen voorbeelden en beantwoorden vragen op maat.

Trainer


Nathalie Devroe

Kostprijs
€ 120

Hierin zit inbegrepen: opleiding, cursusmateriaal, attest van deelname, dranken én broodjeslunch.
Onze opleidingen zijn vrijgesteld van BTW volgens artikel 44 van het BTW-Wetboek.

Inschrijven
Inschrijven kan tot 1 november 2017 via e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De inschrijving is pas definitief bij overschrijving van het bedrag op rekeningnummer IBAN BE86 7380 0193 3150 (BIC KREDBEBB) met vermelding ‘naam – organisatie – opleiding psychische problemen’.
De betaalde factuur wordt achteraf opgestuurd.

Datum
Donderdag 16 november 2017 van 9u tot 16u.


Locatie
EPO2
Blokkestraat 29A  

8550 ZWEVEGEM

Meer informatie over EPO2 en een wegbeschrijving (gebouw Groep Ubuntu) kan je vinden op www.epo2.org

logoepo2.jpg